Pecsétek

Most, hogy túl vagyunk a polgárin, gondoltam mesélek egy kicsit még a meghívókról. Ugye mindenki megkapta már? Ha még emlékeztek rá, akkor volt az elején egy viaszpecsét. Mivel elég sokan kérdeztétek, ezért gondoltam mesélek róla egy kicsit. Az egész azzal, kezdődött, hogy megterveztem három dimenzióban a pecsét fejet. Ennek kocka részleteivel nem untatnék senkit. De valahogy így nézett ki a végeredmény:

Kerestünk egy céget, ahol a tervből tárgy lett és megkaptuk a pecsétfejeket. Igen érdekes élmény volt kézbe venni valamit, ami előtte csak a számítógépen létezett. Közben megkaptuk Finta Attilától a pecsét nyelét, ezúton is köszönjük! Ezután a kettőt jól összeragasztottam.

Majd vettünk egy hobbiboltban, banki pecsétviaszt és indulhatott a móka. Szépen a tűzhelyen melegítettük a viaszt és egy kanállal adagoltuk, amibe belenyomtuk néhány másodpercre a pecsétet és aztán óvatosan el kellett távolítani. Elsőre nem sikerült túl jól az eredmény, majd másodikra sem, sőt tizedikre sem. Kezdtünk elkeseredni, de némi internetes keresgélés és kísérletezés után végül elkészültek a pecsétek. Íme a végeredmény:

Ugye mindenki megtalálja a sajátját?

Ha esetleg Ti is szeretnétek ilyet, akkor íme néhány jó tanács:

• Mielőtt elkezded a tervezést, nézd ki, hol fogsz nyomtatni és kérj tanácsot a tervező eszközre.
• Nem érdemes túl részletes pecsétet készíteni a végén úgysem olyan lesz az eredmény. Szerintem 3 milliméter alatt nem sikerülnek jól a részletek.
• Ha nem fém pecsétfejet használsz, akkor mindenképpen lakozd le, mert különben nagyon fog tapadni a viaszba
• A pecsétfejnek bírnia kell a 120 fokot is, ilyen anyagot válassz.
• A viaszt alacsony fokozaton olvaszd, mert könnyen el kezd égni.
• Mindenképpen olajozd be finoman a pecsétfejet. Mi erre egy konyhai papírtörlőre öntöttem pár csepp olajt és ebben nyomtuk bele a pecsétfejet, minden nyomás előtt.
• Van egy mozzanat, amit a romantikus filmekben nem mutatnak. Miután kiöntik a viaszt nem szabad azonnal belenyomni a pecsétet, előtte még egy kicsit kevergetni kell a papíron, mi erre fogpiszkálót használtunk. Ennek három oka van, egyrészt így egyenletesen hűl ki a viasz, másrészt kikevered belőle a levegőbuborékokat, harmadrészt ilyenkor tudod formázni a pecsét alakját. Ezzel kell a legtöbbet kísérletezni, de alapvetően, amíg tudod kevergetni, addig a pecsétet is bele tudod nyomni, szóval nyugodtan várd meg, míg igazán sűrű nem lesz.
• Nyomd bele a pecsétet és 2-3 másodpercig hagyd benne. Majd óvatosan kezd el kiszedni.

Végezetül három jó tanács:

• Az acetonos körömlakklemosó kiválóan oldja a viaszt. Ez jól fog jönni, ha rendet akarsz majd tenni az egész után.
• A forrásban lévő vízbe mártott viasz gumissá válik, így könnyebben ki tudod tisztítani a pecsétet, ha beleragadt a viasz.
• Nyugodtan olvaszd vissza a törött pecséteket, cseppeket. A szennyezett viasszal könnyebb báni.

 

 

 

 

 

Comments are closed.